Спешни действия на държавата по кризата с лекарства. Последва и реакция

...
Спешни действия на държавата по кризата с лекарства. Последва и реакция
Коментари Харесай

Държавата се зае с липсващите в аптечната мрежа лекарства и обеща да ги достави още в понеделник

Спешни дейности на страната по кризата с медикаменти. Последва и реакция на здравния министър след серия репортажи по bTV. В началото на идната седмица ще бъдат доставени антибиотици, които сега липсват в аптеките от европейски фармацевтични компании.

Вече стана ясно, че липсват 45 медикамента, както и медикаменти за деца. Асен Меджидиев призна, че максимален е дефицитът на антибиотици, антипиретици, диабетни и антихипертензивни лекарства.

Агенцията по медикаментите дружно с РЗИ-тата вършат инспекции по складовете на търговците на едро, както и поръчките на аптеките.

Заради неналичието на медикаменти от ден на ден родители се постанова да купуват за децата си лекарства от чужбина. Лекарства като " Пулмикорт “ и " Вентолин “ нямат опция и  родители като Емил Ангелов се избавят сами, търсейки помощ от родственици, другари или познати.

" В една от аптеките ми дадоха единствено един блистер – споделиха " ние не можем да Ви дадем повече, тъй като имаме лимитирано количество от самия артикул. “, описа той.

Мъжът е татко на две близначки, които всеки ден се нуждаят от лекарството, с цел да могат да дишат.

" От Турция взехме, помолихме едни другари - даже без рецепта ни докараха медикамента “, добави той пред bTV.

След репортажа последва реакция от министерството на опазването на здравето. Служебният здравен министър даде обещание нова незабавна доставка на антибиотици и лекарства за диабетноболни още в понеделник.

" Има огромен дефицит на лекарства в 25 от 27 европейски страни, сезирахме ЕМА и Европейска комисия за неналичието на лекарства, казусът е общоевропейски, доста от субстанциите, които се употребяват в производството идват от Китай и Индия “, сподели Меджидиев.

Заради по-малкия импорт на медикаменти се разчита българските фармацевтични компании да усилят производството. Министърът се закани, че в случай че заловен търговец, който препродава медикаменти при изострен дефицит на вътрешния пазар, управляващите ще лишават лиценза му.

" Проблемът би трябвало да бъде решен и аз споделям, че ще бъда безусловно праволинеен “, сподели още той.

Проверка на медията демонстрира, че 63 животоспасяващи медикаменти сега са под минималното количество на 65%. Затова здравните управляващи не разрешават техния реекспорт за една седмица - до 12 януари.

Онкоболни, хора с диабет, ХИВ-позитивни се нуждаят от някои от неразрешените за експорт медикаменти. Оказва се, че има и по-малко количества банки с натриев хлорид и глюкоза. Въпреки дефицита, здравните управляващи приканват хората да не се презапасяват с антибиотици, от които нямат потребност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР